Suaviterm

Dijalog između Ane i Maje pokazuje kako se žena suočava sa grižom savesti kada počne da se brine o sebi.

Dijalog između prijateljica – Putovanje kroz grižu savest:

Ana: Hej, čula sam da si počela da se više brineš o sebi i da si uvela neke nove rituale u svoju svakodnevnicu. Kako se osećaš zbog toga?

Maja: Iskreno, osećam se pomešano. S jedne strane, divno je što posvećujem vreme sebi i osećam se bolje kada se negujem. Ali istovremeno, osećam i neku grižu savest.

Ana: Razumem te potpuno. Mislim da mnoge žene prolaze kroz isto. Možda je to zato što smo navikle da stavljamo druge ljude i njihove potrebe ispred svojih.

Maja: Da, tačno to. Uvek sam se brinula o drugima, a sada kada sebe stavim na prvo mesto, osećam se kao da nešto propuštam ili da nisam dovoljno posvećena drugima.

Ana: Ali shvati da briga o sebi nije sebičnost. Upravo suprotno, kada se dobro brinemo o sebi, možemo biti bolje verzije sebe i pružiti više drugima. To je kao kada staviš masku za kiseonik u avionu – prvo moraš da sebe obezbediš da bi mogao da pomogneš drugima.

Maja: Zvuči logično, ali kako da prevaziđem taj osećaj krivice?

Ana: Probaj da promeniš perspektivu. Zamisli da si prijateljici koja ti se poverava da se oseća loše zbog brige o sebi. Šta bi joj rekla?

Maja: Verovatno bih joj rekla da zaslužuje da se oseća dobro i da je njeno blagostanje važno. Da ne treba da se oseća krivom zbog toga.

Ana: E upravo tako! Sada, primeni iste reči na sebe. Ti takođe zaslužuješ da se osećaš dobro i da brineš o sebi bez griže savesti. To je znak da voliš i poštuješ sebe.

Maja: Hvala ti, Ana. Zaista mi pomažeš da shvatim da je briga o sebi nešto pozitivno. Moram da naučim da više cenim i volim sebe.

Ana: Tako je! Budi blaga prema sebi i daj sebi dozvolu da uživaš u vremenu koje posvećuješ sebi. Zaslužuješ to. I seti se, nijedan odnos prema drugima ne mora patiti zbog toga. Zaslužuješ svaki trenutak sreće i blagostanja.

Kroz podršku prijateljice, Maja shvata da je briga o sebi pozitivna i da zaslužuje da se oseća dobro I da smanjuje osećaj krivice. Ova priča naglašava važnost samopomoći i samopostavljanja kao osnove za snažnije samopouzdanje i unutrašnju ravnotežu.

Evo nekoliko psiholoških saveta koji ti mogu pomoći da prevaziđeš grižu savest kada brineš o sebi:

1. Zašto je važno da brinemo o sebi?
Brinući o sebi i svom telu stičemo samopouzdanje i samopoštovanje, na taj način bivamo zadovoljni sobom, a pritom dobijamo i poštovanje drugih iz naše okoline koji će dobiti bolju verziju nas.

2. Neguj zdrave odnose sa drugim ljudima postavljajući granice. Na taj način ćete održati svoj lični integritet.

3. Nauči kako da primenjuješ asertivnu komunikaciju -” podjednako su važne i tvoje i moje želje”. Ne osećamo se loše ako imamo potrebu da negujemo sebe i svoje telo.

4. Radi na usvajanju zdravih životnih navika koje će ti pomoći da se osećaš bolje psihofizički. Vodi brigu o zdravlju kroz ishranu, spavanju i rekreaciju. Neguj dobre i zdrave socijalne odnose. Boravi više vremena u prirodi oslobodjena društvenih mreža i savremene tehnologije. Zvuči lako? Da li zaista to pimenjujemo?

5. Briga o sebi je važna u svakom pogledu, kako u fizičkom, tako i u mentalnom. Oslobodi se “začaranog kruga” negativnih misli, tako što ćeš svaku negativnu misao zameniti jednom pozitivnom.

6. Briga o sebi je važna ako želimo da se i drugi oko nas osećaju dobro, zato negujmo zdrav odnos sa ukućanima govoreći im koliko nam znače odredjene stvari i prihvati oberučke taj “vetar u ledja”.

7. Ne dozvoli da te obeshrabre početni neuspesi, “ ni Rim nije izgrađen za jedan dan”. Budi uporna u ostvarivanju svojih želja, potreba i ciljeva.

Zapamti, briga o sebi je ključna za tvoje fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje. Ne dozvoli da te griža savest spreči da sebi pružiš ljubav i negu koju zaslužuješ.

Zabavan kviz o tome koliko brineš o sebi možes pogledati ovde – kviz.

U saradnji za Suaviterm savete pisala psiholog Tea Svilar Pejić

Evo nekoliko psiholoških saveta koji ti mogu pomoći da prevaziđeš grižu savest kada brineš o sebi:

REGISTER

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.